На гарата в Пшемишъл в Югоизточна Полша, само на няколко километра

...
На гарата в Пшемишъл в Югоизточна Полша, само на няколко километра
Коментари Харесай

Поляците отвориха сърцата и домовете си за бежанците от Украйна

На гарата в Пшемишъл в Югоизточна Полша, единствено на няколко километра от границата с Украйна, хиляди бежанци търсят избавление. Всеки ден приблизително 50 000 души влизат в Полша от началото на войната. С това движение страната може да се изправи пред най-голямата бежанска вълна в Европа след Втората международна война.

Но това

 

не е мотив за суматоха, а тласък за невероятна готовност

 

Десетки полски граничари и бойци раздават с усмивка храна, вода, одеяла и парещ чай. За децата има готови играчки и книжки. Дори популярният испански готвач и основател на неправителствената организация World Central Kitchen Хосе Андрес пристигна на границата сред Украйна и Полша, с цел да сътвори мобилни кухни и да обезпечи топла храна за хиляди украински дами и деца. В платформата за търсене на работа LinkedIn пък се провеждат камиони за транспорт на здравна помощ от Полша до Украйна. Едно от най-неочакваните дарения, споделят доброволците на гарата в град Пшемишъл, пристигнало от възрастен мъж, който дал 30 литра нафта.

Войната в прилежаща Украйна раздруса Полша, предизвиквайки голям поток от помощ и взаимност. Подкрепата за украинските бежанци и опълчването на нахлуването на Владимир Путин в страната сплоти - най-малко към този момент - прословуто поляризираната полска общност и парламент. Полското държавно управление, което пристигна на власт през 2015 година с антибежанска изразителност, най-много против търсещите леговище от Близкия изток и Африка, в този момент приветства всички, които бягат от войната. Хиляди доброволци, най-вече студенти, работят денонощно, с цел да раздават храна, вода, одеяла, палатки, играчки и медикаменти. Навсякъде има пунктове за събиране на дарения в натура и хора, искащи да одобряват бежанци. Поляците пътуват до границата с персоналните си коли, с цел да предложат транспорт на бежанците до съвсем всички градове и села. Няколко дни откакто съветските войски нахлуха в Украйна и Полша настани първите бежанци, Войчех Бакун, кметът на Пшемишъл, написа в обществените медии, че някои помощи, като да вземем за пример облекла,

 

не са нужни, тъй като към този момент има в големи количества.

 

Според него 70-80 000 бежанци към този момент са в града. 

18-годишният Ахмед от Южна Африка идва в Киев два дни преди началото на войната на 24 февруари. Той отива, с цел да посети татко си, който не е виждал от 12 години. Когато войната стартира, двамата предприемат тежко пътешестване към полската граница. ``На границата имаше четири или пет контролно-пропускателни пункта. Влязох в полицейски сектор и първото нещо, което охранителят сподели дори не беше привет, а ме попита дали съм гладен. Невероятно е да станеш очевидец на такова отношение``, споделя Ахмед пред журналистката Агнешка Пикуличка-Вилчевска. В тази връзка полицията в страната предизвести, че групи, свързани с крайната десница, популяризират подправена информация за престъпления, осъществени от хора от Африка и Близкия изток, най-много студенти, които също бягат от бомбите на Путин.

Говорител на държавното управление сподели, че поляците, които одобряват украински бежанци, ще получат към 1200 злоти (470 лева.) на месец за покриване на разноските за всеки настанен човек. На украинците ще бъдат препоръчани краткотрайни позволения за престояване и работа. Вече работи и специфичен уеб страница, на който всеки, който влиза в Полша, може да се регистрира и да остави информация от какъв тип помощ се нуждае –  място, където да отседне или работа. Платформата разрешава и на филантропичните организации да предложат своите услуги.

В Полша не не помнят и животните.

 

Истински актуален Ноев ковчег измина пътя от Киев до Познан

 

след шестдневна авантюра, при която животинският ескорт като по знамение оцеля след обстрел от съветска страна. Веднага след началото на войната Наталия Попова от зоологическата градина в Киев е наясно, че животните рискуват да умрат или от бомби, или от апетит. Затова тя се свързва със зоологическата градина в град Познан в Полша за подпомагане. След като получава единодушие да трансферира част от животните, тя би трябвало да вземе сложното решение кое от 80-те животни има максимален късмет да оцелее в пътуването. Избира шест лъва, четири тигъра, африканско диво куче и маймуна капуцин и урежда превоза им до границата. Екипът й продължава да се грижи за останалите в Киев животни.

Полша обаче не е сама в посрещането на бежанци от Украйна. На помощ се притекоха и други страни.

 

Чехия

 

Училищата в Чешката република посрещат хилядите украински деца в опит да им оказват помощ да се почувстват като вкъщи си. В инструкции Министерството на образованието предлага учебните заведения да провеждат дребни групи от украински деца, които последователно да стартират да учат чешки език. Очакванията при започване на идната образователна година те да се включат в постоянните часове. Тогава те ще владеят езика задоволително добре, ще придобият самочувствие в новата си среда и ще основат другари. Сега учебните заведения търсят доброволци измежду украинските възпитаници и учители, които към този момент живеят в Чехия, или тези, които са избягали от съветската инвазия. Фактът, че Чешката република има украинска общественост от 200 000 души сега работи в нейна изгода. Общността е дейна в обществените мрежи, създавайки платформи в помощ на новопристигналите сънародници и интензивно оказва помощ на чешките управляващи.

 

Словакия

 

Границата Словакия-Украйна (97 км) е една от най-късите спрямо границата сред Украйна и Полша (535 км) или Украйна-Румъния (600 км). Въпреки това страната поема голям бежански поток от Украйна, защото сред двете страни съществува безвизов режим, който разрешава на украинците да обитават в страната за интервал до 90 дни. Словашките управляващи приветстваха украинските бежанци и предложиха безплатна помощ от 200 евро на месец за покриване на разноските за всички, които отворят дома си за тях. Освен това, Министерството на финансите на Словакия ще даде безплатна помощ от 100 евро на месец за настаняване на деца бежанци. 

 

Германия

 

В Берлин, където доста търговски центрове към този момент са изпълнили потенциала си, хотели и църкви са превърнати в убежища. Раздават се храна и питиета дружно с безвъзмездни сим карти за телефони. На място оказват помощ медицински екипи, преводачи, доброволци и уредници. На жълтите жилетки на доброволците на централната гара в Берлин са записани езиците, които владеят, с цел да може работата да тече по-бързо. Стотици немски фамилии чакат на гарата и оферират места в домовете си. Те държат табели: ``Можем да приемем двама души! Краткосрочно или дългосрочно``, написа на едната. " Голяма стая. Един-трима души. Децата също са добре пристигнали! Можете да останете колкото е нужно ", споделя друга.

Управата на града е издигнала палатки отвън централната гара, които обезпечават краткотрайни места за отмора и санитарни пространства на идващите от Украйна, преди да бъдат превозени с рейсове до места за настаняване из Берлин или близки градове като Лайпциг.

 

Румъния

 

Въпреки че румънското държавно управление сподели взаимност с украинското държавно управление, то не е доста интензивно в обезпечаването на настаняване на бежанците в страната. Румънските жители са се заели сами с тази задача чрез обществените медии. Гражданите са основали във Facebook група, наречена Uniti Pentru Ucraina (Обединени за Украйна), която вече има повече от 242 000 членове, състоящи се от доброволци, донори и украинци, които търсят помощ.

 

Унгария

 

Европейският парламент е провеждал полемики в предишното във връзка с предприемането на дисциплинарни дейности против антимигрантската политика на Унгария, като се има поради враждебността на страната към бежанци от Афганистан и Сирия. Динамиката наподобява се промени в тази ситуация с украинските бежанци. Унгарските управляващи облекчиха строгите правила за прекосяване на границата и позволиха на украинците да влизат в страната със или без документи като зелени документи за имунизация или визи. Там те са посрещани от доброволци, които им обезпечават храна и заслон.

 

Молдова

 

Молдова страда от изострен дефицит на работна ръка и по тази причина тук изобилства от предложения за работа към бежанците. Сега властите предлагат училищни и здравни грижи на украинските бежанци, с цел да усилят трудовия си запас. Молдова отвори своите учебни заведения за украински учители, предложи им работа като личен състав в заведения за хранене, хотели и така нататък Въпреки че Молдова е отворена да одобри търсещите леговище, украинците от своя страна не са изключително отворени към концепцията да се заселят в Молдова, защото се притесняват, че страната е идната, която ще бъде нападната от руснаците.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР